24.3.2011

Kuoppa Kiinaan asti

Viime viikolla meille toimitettiin puhallusvilla, joten villoituspuuhat on sisäkaton osalta nyt hoidettu.Talon pohjan lämmittäminen on käynnissä edelleen; sunnuntaina Teemu kaivoi koekuopan ja maa on sulanut hyvin, mutta vielä on vähän kohmetta reilun metrin syvyydessä, joten edelleen lämmitys jatkuu. Sulamista tehostetaan nyt tämä viikkoa kastelemalla reilusti pohjaa joka toinen päivä. Sisätilojen lämmitessä olemme jatkaneet julkisivujen panelointia ja ikkunoiden ja ovien pielet sekä kaikki nurkat on nyt paneloitu ja muutamat rikkinäiset panelit vaihdettu ehjiin. Ikkunapeltejäkin on soviteltu paikalleen. Vielä panelointia odottavat talon päädyt ja yläraunat. Vähän hiljaista on eteneminen, mutta näissä vaiheissa ei kannatakaan pitää hoppua. Kunhan se maa jo sulaisi. Naapurin Janne kyllä epäili, että Teemu kaivaa kerralla Kiinaan asti, kun niin syvälle täytyy tarkistaa. :)
Villapuuroa sisäkatolle.
Koekuoppa.
Paneleita paikallaan. Kun vertaa näihin kuviin, niin kyllä nuo paneelit vaikuttavat jo ulkonäköön.

Yläosat vielä odottavat paneleitaan.
Lauantaina lunta tuli taivaan täydeltä, mutta sunnuntaina panelointi-ilma oli kyllä mitä parhain. Seinän vieressä oli auringon paistaessa niin lämmin, että teki mieli heittää pipo ja rukkaset jo pois. Ensi keväänä siinä on terassilla varmasti hyvä ottaa vähän väriä pintaan. Ja aamulla alkaa viidenkin aikaan olemaan valoisaa. Tuntuuko kevät aina yhtä mahtavalta vai tekeekö rankka talvi keväästä entistä ihanemman vuodenajan?

Kevättä löytyy myös maljakosta, sillä reilu viikko sitten maljakkoon ottamani koivunoksat ovat jo suurilla hiirenkorvilla. Basilikan ja persiljan siemenetkin on jo kylvetty ja odottavat itämistä ruukuissaan. Vielä kun niitä muistaisi ahkerasti kastella... Pikkuhiljaa pitäisi aloittaa myös kukkien esikasvatus. Paljon valkoista ja lilaa ja vaaleanpunaista tai pinkkiä olisi toiveissa saada kukkapenkkeihin. Onko antaa siemenpussiostoslistalle lisättäväksi ideoita tästä värimaailmasta?
Nopeasti koivuun ilmestyivät jo lehdet sisällä. Eikö se tarkoita, että kevät on ihan kynnyksellä?

15.3.2011

Kevätpuuhia!

Pakko on hehkuttaa näitä keväisiä kelejä. Sunnuntainakin aurinko paistoi koko päivän ja oli ihanan lämmin. Energiataso on noususuhdanteinen ja  asiat rakennuksella edistyvät. Eilen illalla mittari näytti sisällä 32 astetta lämmintä ja koekuoppa todisti, että pohja on todella hyvin sulanut. Ajatelkaas muuten, että lämpötilaeroa on ollut kuutisen kymmentä asetetta muutaman viikon sisällä.

Talvilomaviikkokin lähenee ja kovasti olisi matkakuumetta. Tänä keväänä päädyimme muutaman päivän visiittiin Tallinnassa, sillä vapaapäivinä olisi työlistaa rakennuksen puitteissa lyhennettävissä. Ja mukava siellä on lomalla puuhailla, kun on aikaa ja kevät! Viime viikonloppua pidensimme aloittamalla vapaalla perjantailla ja kävimme Kvikillä Tampereella ja samalla kiersimme Ikeaa ja Bauhausia ja Ideaparkia. Keittiön ruokapöytä on päätetty uuteen kotiin hommata uusi, sillä vanha pirttikalusto on liian pieni eikä kovin näyttäväkään. Pitkään olimme suunnitelleet rakentavamme pöydän itse, sillä mielessä oli sellainen rustiikkisen näköinen iso pöytä. Vaan kun kuljimme Kruunukalusteen ohi Ideaparkissa, huomasimme ihanan korkeakiiltoisen valkoisen pöydän, joka oli pakko saada. Joten nyt muuttopäiväämme odottaa jo tuo pöytä kalusteliikkeen varastossa. Mieluisat tuolit pitää vielä metsästää. Pitäähän niitä hankintoja pikkuhiljaa alkaa tekemään.



Puhelimella nappasin muutaman kuvan meidän uutukaisesta pöydästä. Ensi keväänä siinä on iso kimppu ihania tulppaaneja.
Isot valkoiset ruukut ovat myös hankintalistalla, sillä haluaisin muutaman kookkaamman huonekasvi-istutuksen uuteen kotiin. Yksi tuttuakin tutumpi isohko palmuvehka meiltä jo löytyy, mutta senkin ruukku vaatii kyllä päivityksen. Bauhausissa oli juuri sellaiset, jotka minulla on ollut mielessä ja mielestäni ne olivat vielä edullisetkin. Vielä ne jäivät kaupan hyllylle, mutta kyllä lomalla taidan ne poiketa sieltä hakemaan. Tampereella Kukkaikkunan ikkunassa on ollut tuollaiset ruukut jo pidempään, mutta hinta taisi olla kahdeksan kertainen Bauhausin ruukkuihin nähden. Kivoja ideoita Kukkaikkunan ikkunat kuitenkin tarjoavat.

Muutama viikko sitten sunnuntaina tein tilauksen Stockmannin verkkokaupasta ja paketti saapui jo samaisen viikon keskiviikkona piristämään kylmää peiton alla vietettyä sairaspäivää. Uusien vaatteiden lisäksi tilasin tulevaan keittiöömme uusia pienkodinkoneita. Kompakteja kooltaan ja aika söpön värisiäkin ovat nämä Kenwoodin kMixit. Hieman piti Teemua ylipuhua, mutta lopulta hänenkin mielestään nuo kodinkoneet ovat ainakin näin keväällä piristävän väriset. Muuten kun sisustus tulee olemaan valkoisen ja mustan sekä näiden väliin osuvien sävyjen kyllästämä, pitää vähän saada varsinaisia värejäkin mukaan. Ja toki nykyisetkin säilytetään vaaleanpunaisähkyn varalta kaapissa odottamassa vuoroaan.
Sunnuntaina leikkasin tavarankuljetuksissa vähän siipeensä saaneesta pihakoivustamme katkenneet oksat pois ja ilokseni ei noiden muutaman oksan katoamista edes huomaa. Puutarhan hoidonkin olen siis aloittanut. :) Ja ajatella, että ylipäätään on omia puita! Viherhuoneen lasiovet ja pääoven kannoimme suojaan kevään kosteudelta ja kyllä kevät näkyykin jo pihassa, sillä lumikinokset ovat pinenetyneet ja räystäiltä tiputtelee vettä.

Tällä viikolla torstaina meille tulee puhallusvilla tasaisille sisäkatoille ja lattiavaluvalmisteluita aletaan tekemään viikon puolen välin jälkeen. Samalla kuulemma aloitetaan ulkoseinien paneloinnit ja ikkunapellejäkin voisi pikkuhiljaa asentaa paikoilleen. Kevätpuuhia siis rakennuksella riittää!

10.3.2011

Lämpiää!

Eilen illalla tuntui ihan mahtavalta astua sisälle taloon, sillä lämpöasteita oli seinien sisäpuolella 22 astetta!

8.3.2011

Villoja ja liesituulettimia

Teemu sai tässä taas yhtenä päivänä naureskella kustannuksellani, kun seisoin keittiössä ja mietin minne siellä laitetaan olohuoneen sohva. Harmittelin, että meidän kulmasohvamme on väärän kätinen. Teemu sitten totesi, että sohva sopisi paremmin varmaan olohuoneeseen kuin keittiön kaappien eteen. Hyvä juttu siis, että sohva on kuin onkin oikean puoleinen. :) Pitäisi vähän mittailla nykyisiä huonekalujamme ja tehdä niistä vaikka pienoismallit, joita voisi sitten mallailla pohjapiirrokseen. Pääsisi selville, mitä pitäisi edes suurin piirtein uuteen kotiin hankkia (ja voisi samalla painaa päähänsä, että meidän talo edelleen on peilikuva alkuperäisestä:)).

Keittiön tilanne on edelleen levällään, kun HTH:n suunnittelija joutui viime viikolla peruuttamaan aikani sairastuttuaan. Uuteen aikaan on vielä jäljellä miltei viikko. Millään viitsisi odottaa. Kvikiltä olemme myös suunnitelleet tarjouksen pyytämistä. Harmi vaan kun Jyväskylässä ei ole toimistoa kummallakaan, HTH:lla tai Kvikillä.

Tosi hienosti on edistynyt villoittaminen ja tiedossa olleista haasteista on selvitty hyvin. Viime viikolla saimme apuja ja pelätty vinon katon villoitus alkaa olemaan loppusuoralla. Todella suuri töinen on kyllä tuo vinosisäkatto ollut, sillä se villoitetaan kokonaan käsin 10 senttiä paksulla levyvillalla, joita laitetaan tuohon osaan viisi kappaletta päälletysten eli 50 sentin paksuudelta. Tasaiset katot eivät olekaan niin suuri töisiä, koska niihin laitetaan käsin vain 10 sentin levyvilla ja sen päälle tulee puhallusvilla. Pian pitäisi siis saada lämmitin töihin ja sitten kaivetaan viemärit ja lähestytään lattiavalun ajankohtaa. 

Tässä vasta toinen puoli valmiina, nyt ollaan jo pidemmällä.
Vinon sisäkaton villoitusta.

Lämmityslaite on jo valmiudessa. Huomatkaa komea villoitus, jonka Eetu kavereineen jämäpaloista viikonloppuna väsäsi. Voin kuitenkin huojennukseksenne kertoa, että lopulta tuohon tulee viherhuoneen ovi.
 Keittiön viemärikin pitää kaivaa paikalleen ja sen vuoksi olisikin ollut kiva saada keittiösuunnitelma ennen paikan määrittelyä, kun emme lopullisesti ole päättäneet sijoitetaanko tiskiallas saarekkeeseen vai välitilaan. Liesituulettimen putki ja ulosvienti asennettiin saarekkeen ylle, eli se on sitten siinä.

Liesituulettimeksi olemme kaavailleet putkimaista liesituuletinta, mutta korkea katto saattaa tuoda valintaan joitain haasteita. Eiköhän joltakin toimittajalta kuitenkin meille sopiva laite löydy. Mm. Lapetekilla, Boschilla ja Falmecilla on silmään istuvia tuulettimia.  Minä pidän kovasti nykyään joka paikassa vilahtelevasta kristallikruunuliesituulettimesta, mutta sen suhteen Teemulta löytyi jyrkkä ei. Laitetaan ne kristallit sitten suosiolla muualle.

Boschin putki.
Falmec, Polar White
Pitkälti samanlaisiahan nuo ovat, joten valinnassa pitää kiinnittää huomiota esimerkiksi tehokkuuteen. Tuo valkoinen Falmecin Polar White kiinnostaa värinsä puolesta, sillä se saattaisi vähän upota muutenkin vaaleaan kokonaisuuteen. Niin ja valkoiseen keittiöön ollaan vahvasti kallistumassa, vaikka se mustakin edelleen viehättää. Kyllä mustaakin mukaan tulee ihan varmasti. Esimerkiksi tämä musta kylmäkeskus voisi olla aika maskuliininen valkoisessa keittiössä. Mikseivät muutkin kodinkoneet voisi olla mustia. On meille väriäkin jo vähän hankittu, joten ei sentään ihan mustavalkoiseksi elämää pistetä. Kunhan valoisan aikana vietän hetken kotona, vilautan teillekin söpöjä hankintojani.

Kaunista ja ehkä myös käytännöllisempää kuin rosteri.

 Rakentamisen ohessa rakennuksella viime viikolla laskettiin liukumäkeä (tietenkin höyrynsulkumuovilla), syötiin laskiaispullia ja rakennettiin majaa. :)

Naapurin Janne rakensi majan. :)
Ja laski mäkeä takapihalla. Kyllä mekin Teemun kanssa höyrynsulkumuovin toimimisen liukurina testasimme.

Ja ihanaa naisten päivää meille naisille!  

1.3.2011

Lauantaina juhlittiin minua, eilen juhli Onni!


Kyllä vain, kalenterista huomasin, että eilen oli Onnin nimipäivät! Onnia juhlistettiin illalla villoittamisen merkeissä ja juotiin siinä myös lasilliset Pommacia. :)

Lauantaina minulle tuli vuosi lisää ikääni, silti vielä on kolmeenkyppiin matkaa. Suunnitelmissa oli viettää synttärit rakennuksella, mutta Teemun mielestä olimme ansainneet vapaapäivän. Aamu alkoi ihanasti  köllöttelyllä ja Tempan leipomalla kakulla. Joo o, oli leiponut mulle itse kakun! Sydämen muotoisen. <3 Ihana! Kakuttelun jälkeen ajelimme Jyväskylään rautakauppakierrokselle. Vaatekaupat ovat niin sujuvasti vaihtuneet rautakauppoihin. Laattoja, tapetteja, maaleja, kiukaita, valaisimia, keittiöitä, kylppäreitä, siemeniä... Katseltavaa ja mietittävää kyllä riittää ja suunnittelu ja eri vaihtoehtojen pyörittely on tavattoman hauskaa.

Ihana kakku ja hyvää!

Kakun lisäksi minua lahjottiin ihanalla Qivan kaulakorulla. Tuo Qiva (http://www.qiva.fi/) on muuten aivan ihana koruliike Jyväskylän keskustassa. Kihlasormuksia etsiessämme eräästä toisesta liikkeestä meidät ohjattiin sinne, kun mieleisiä sormuksia ei heillä ollut tarjota. (Loistavaa palvelua sekin kyllä!) Tuolloin pari vuotta sitten liikkeessä kultasepän kanssa suunnittelimme sormuksemme ja sen jälkeen Teemu on tasaisin välein yllättänyt minut Qivan lahjapusseilla.
Qiva on kyllä kiva! :)
Äitini ja siskoni tekivät visiitin Jämsään viime viikolla lomaillessaan ja heiltä sain kauan kaivatun Arabian lasagnevuoan. Lasagne oli ensimmäinen ruokalaji, jonka lapsena opettelin ja suorakaiteen mallinen vuoka on ollut ostoslistalla jo kauan. Lisäksi sain Jamie Oliverin sudin ja mittalusikat. Olen viettänyt elämää ilman pullasutia poltettuani vanhan pullasudin harjakset muoviklöntiksi ja parilla edellisellä pullanleivontakerralla olen joutunut turvautumaan sormeen voidellessani pullia. Siistiä jälkeä, mutta voi miten hidasta.

Laskiaispulliin sormea parempi työväline voiteluun!
Vaikka aikuinen olenkin, sanon silti, että on ihana saada näin ihania lahjoja! :) Niin ja Jone Nikulankin näin livenä pikkuisen veljeni vannoessa valansa perjantaina armeijan harmaissa. Meidän oma autosotamies!

Sunnuntaina intoa ja virtaa täynnä saimme saunan ja viherhuoneen puoleisen osan talosta miltei kokonaan villoitettua. Illan päätteeksi kannoimme naapurin Jannen kanssa kaikki villapaalit valmiiksi sisälle ja nippa nappa mahdumme vielä itse joukkoon. Jannellakin on tällä viikolla hiitoloma, joten reippaana ekaluokkalaisena hän lupasi tulla arki-iltoinakin auttelemaan rakennukselle. :)

Tämä viikko vierähtää vielä villoituksessa, mutta kun oikein olemme ahkeria, saatamme ensi viikolla päästä siirtymään jo seuraaviin puuhiin ja sitten hiljalleen voidaan sisätiloja alkaa lämmittelemään. Ihanaa muuten, kun lämpötila ulkona on kohonnut pikkupakkasiin!

Loisto viikonloppu takana! <3

Ja on muuten kiva saada kommentteja! Kiitos niistä! :)