30.5.2012

Kasvimaalla, raparperin alla...

Kasvimaa on istutusvalmis ja itseasiassa jo joitain taimia, sipuleita ja siemeniä on tullut upotettua multaan. Mallia otin Puutarhaperjantain Tareqin keittiöpuutarhasta, omani taitaa olla vaan hieman pienempi versio. Kokoa on noin 3 x 5,5 metriä ja takapihalta kasvimaa löysi paikkansa.  Meidän takapiha on todella suojainen, tuuli ei osu sinne juuri ollenkaan ja aurinko paistaa lämpimästi miltei koko päivän.


Kasvimaata varten aluksi levitettiin multa alueelle noin parinkymmenen sentin paksuudelta. Meillä homman teki pikkuveikka kaivinkoneella. Sen jälkeen haravoin mullan tasaiseksi ja tallasin saappaillani polut kasvimaahan. Kaivoin polut vielä matalemmiksi, ihan maan tasalle ja koetin tiivistää multa-alueiden reunat siten, ettei multa valahda levälleen. Vähän saattaa olla liikaa multaa omassa maassani, katsotaan miten ensimmäisen kunnon vesisateen yllättessä käy. Poluille ja kasvimaan reunoille levitin vielä sanomalehteä ja päälle Kekkilän kuorikatetta, se ryhdisti kasvimaan kyllä kivan näköiseksi, mutta päätarkoitus sanomalehdellä ja katteella on pitää rikkaruohot kaukana.

Tällä hetkellä kasvimaahan on istutettu jo sipuleita, ruohosipulia, lipstikkaa, punajuurta, retiisiä, tilliä, minttua ja steviaa. Retiisissä ja punajuuressa on jo ihanat pienet alutkin! Tarkoituksena on jatkaa istuttamalla mm. porkkanaa, maa-artisokkaa (Stokkan vihannestiskistä löysin kotimaisia mukuloita), salaatteja, sitruunamelissaa, härkäpapuja ja kesäkukkia tuomaan väriä. Ruiskukkia pitää ainakin saada.Puutarhaperjantai on meillä tarkkaan seurattu ohjelma. Vinkkinä teillekin, Svt:n sivuilta löysin myös Trädgårdsonsdag-ohjelman eli perjantai on uudessa tuotantokaudessa muuttunut keskiviikoksi. Sitä olen seurannut Svt:n nettitelkusta.Kasvimaa siis on! Se raparperi vaan vielä puuttuu! Asia pitää korjata pikaisesti!

2 kommenttia:

 1. Hei,

  Luin koko blogisi lahes yhdelta istumalta. Aivan ihanaa fiilistella, meilla koko rakentamisprojekti on viela edessapain. Ainoastaan tontti on hankittuna.. Asumme viela toistaiseksi ulkomailla, mutta ikava kotiin, Suomeen, on kova. Niinpa taalla olen fiilistellyt joulut, paasiaiset ja kevaan ensi kukat yhden paivan aikana, tippa linssissa.

  Paljon onnea kotiinne, kauniilta nayttaa. Ja kiitos tasta blogista. Sita on ollut ilo lukea.

  :) Maria

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Kiitos kauniista kommentistasi! :) Rakennusprojekti kyllä palkitsee muuttopäivänä. Tällä hetkellä Suomen vihreys jaksaa ihmetyttää ja ihastuttaa joka päivä. Onnea teidänkin tulevaan projektiinne! :)

  t. Jenni

  VastaaPoista