9.2.2011

Onnin energiatehokkuus

Viime viikolla selaillessani postissa tullutta Pirkka-lehteä huomasin, että talojen energiatehokkuudesta kertovan jutun kohdalla oli kuva Omatalon Onnistakin. Rakennuslupaanhan vaaditaan energiatodistus ja talomme ja talon sijainnin perusteella tehtyjen laskelmien mukaan talon energialuokka on A. Omatalon Onnissa on LowEnergy -konseptin mukaiset rakenteet ja rakenteiden puolesta talo kuuluu automaattisesti A-energialuokkaan. Talon energiatehokkuutta saatiin vielä parannettua mm.valitsemalla Enerventin tehokas ilmanvaihtokone ja nykyisten rajojen puitteissa talo yltääkin matalaenergiatalolle määriteltyjen rajojen sisäpuolelle.

Meillä talon lämmitys tullaan hoitamaan ensisijaisesti suoralla sähkölämmityksellä, mutta oheen muurataan varaava takka ja lisäksi lämmityskäyttöön asennetaan ilmalämpöpumppu. Uusimmissa laitteissa hyötysuhteet ovat todella hyviä, joten eiköhän näilläkin keinoilla saada energiankulutus pidettyä aisoissa.

Teemu sai tehtyä vinon sisäkaton otsat valmiiksi. Minä otin vastaan mittoja ja sirkkelöin lankkua oikean pituiseksi.
Vinon sisäkaton otsa valmiina.
Sahauspiste. Huippukeksintö tuollainen pöytäsirkkeli. Käsisaha, kun ei kuulu lempityövälineisiini.
 
Ehdittiin meillä leipomaan ja (myös syömään) sydämen muotoisia Runebergin torttujakin äitin reseptillä.
Ilmanvaihtoputket löysivät tiensä rakennukselle perjantaina ja jo sunnuntaina saimme Teemun kanssa miltei puolet laitettua jo paikalleen. Maanantai-iltana ja tänään jatkoimme ja nyt ollaan jo reilusti voiton puolella. Putkien laittaminen sujuu joutuisaan ja on yksi hauskimmista tähän astisista raksailupuuhista. Teemu pätkii paloja ja kokoaa niitä valmiiksi ja minä sitä mukaa popniittailen niitä kiinni ja teippailen saumoja. Saumatonta yhteistyötä. :)

Selkeän suunnitelman avulla putket on helppo laittaa kohdilleen. Teemu vielä käytti värejä havainnollistaakseen putkien paksuuksia minulle.
Tässä kuvassa ensimmäiset putket ovat jo paikoillaan.

Ennen viikonloppua pitää saada loputkin ilmanvaihtoputket paikalleen ja olisi hyvä saada ne myös eristettyä. Villapaalit pitää kaivaa lumen ja pressujen alta esiin ja puutakin olisi hyvä ehtiä kantamaan sisälle. Viikonloppuna meille on nimittäin tulossa joukko talkoolaisia ja tarkoituksena on saada katon höyrynsulkumuovi ja villat paikoilleen tai homma ainakin mahdollisimman pitkälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti